5 Kampioenen in Herenthout Belgie

Afgelopen zaterdag heeft Sportinstituut Verhagen met 10 van haar judoka’s deelgenomen aan het Internationale G-judotoernooi in Herenthout (België). Op dit sterkt bezette toernooi (170 deelnemers) werden de partijen in twee delen uitgevochten.

In de ochtend was Emmy van Tiel op haar eerste toernooi ooit te sterk voor haar tegenstandster. Ze wist de eerste partij met ippon duidelijk op haar naam te zetten. In de tweede partij was haar tegenstandster gewaarschuwd en moest de scheidsrechter uiteindelijk een beslissing forceren, die in haar voordeel uitviel. Een verdiende eerste plaats voor Emmy.

Ook Priscilla de Roock was weer terug van weggeweest. Waar ze vorig jaar door omstandigheden veel toernooien moest laten schieten, liet ze zaterdag duidelijk zien dat ze het judoën nog niet verleerd was. Weliswaar verloor ze haar eerste partij doordat ze in een oersterke houdgreep terecht kwam, maar de tweede en derde partij heeft ze haar revanche genomen en wist ze deze beide met ippon te winnen. Een welverdiende tweede plaats voor Priscilla.

Davy van Bommel was in alle vier zijn partijen duidelijk de sterkste. Wist hij de eerste drie partijen door een houdgreep (ippon) te winnen, in de laatste partij had hij een prachtige heupworp gemaakt die direct beloond werd met een ippon. Een supertrotse Davy mocht daarna ook de eerste prijs ontvangen.

In de middag moest de rest van de equipe hun wedstrijden spelen. Patrick van de Beuken wist twee partijen met ippon (houdgreep) te winnen, maar moest één partij na een waza-ari tegen laten liggen. Desondanks is hij, door hogere punten, toch eerste geworden in zijn poule.

Michael van der Male wist zich in de poule der zwaargewichten goed staande te houden. Nadat de eerste partij met een ippon voor hem was en de tweede partij met een waza-ari in zijn voordeel beslist werd, moest hij de derde partij voor zijn tegenstander laten. De vierde partij tenslotte werd door de scheidsrechter in zijn voordeel beslecht en dus kon hij, vanaf zijn tweede plaats, terugkijken op een geslaagd toernooi.

Danny Giesbers, die pas sinds kort judoot en voor wie dit het eerste toernooi was, had gelijk 4 tegenstanders in zijn poule. In de eerste wedstrijd struikelde zijn tegenstander naar achteren en Danny wist dit direct in zijn voordeel om te draaien door hem in een houdgreep te nemen (ippon). De tweede wedstrijd verloor hij onverwacht, nadat hij het grootste deel van de tijd op voorsprong stond. De derde partij wist hij, net als de vierde partij, met ippon te winnen en houdgrepen. De laatste partij tenslotte moest hij aan zijn tegenstander laten. Desondanks was ook hij terecht heel trots op zijn welverdiende derde plaats.

Ben Sijmons, die sinds kort weer een categorie hoger speelt, merkte dat het toch wel lastig wordt om alsmaar te winnen. De eerste partij verloor hij met een yuko, net als de tweede partij. Dat hij er wel uit leerde blijkt uit het feit dat de derde wedstrijd door de scheidsrechter moest worden beslist, maar helaas in zijn nadeel. Desondanks een verdiende 4e prijs voor de sterke inzet in de wedstrijden.

Sjoerd Jansen ging ook voor de eerste keer mee op toernooi met de g-judoka’s. Dat hij een judoka is waar rekening mee moet worden gehouden, hebben zijn tegenstanders wel gemerkt. Beide wedstrijden wist hij met een ippon te winnen en dus stond hij ook op het bovenste trapje van het ereschavot.

Jurgen van der Heijden heeft de periode van herstel na zijn schouderblessure duidelijk goed benut. Alle vier zijn partijen werden zonder pardon of mankeren door hem met een ippon gewonnen en ook hij stond op het hoogste trapje.

Rob de Bakker tenslotte wist wel zijn beide tegenstanders te verslaan (ippon en waza-ari), maar één van hen had in zijn andere partijen net iets méér punten behaald dan Rob en dus moest hij genoegen nemen met een evengoed welverdiende tweede plaats.

 

Volgende week zaterdag (19-10) nemen 12 g-judoka’s deel aan het internationale Bagira-toernooi in Kleve.

12okt